2020 logó Túlszámlázás történt? Kit illet a helyreigazítás?

Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 5 vendég böngészi
Túlszámlázás történt? Kit illet a helyreigazítás? PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 29. szerda, 08:36

A TŰZKER IMP Tüzeléstechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Bt levélben kért helyreigazítást, mert vitattam a számlázás helyességét, mert szerintem túlszámlázás történt és ez megjelent a helyi újságban.

A TŰZKER IMP Tüzeléstechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Bt állásfoglalást kért a Belügyminisztérium Önkormányzati Helyettes Államtitkárságától ez ügy kapcsán. Az Államtitkárság közli a Kormány Rendelet és a BM rendelet alapján a számítás menetét a vitatott ENHS jelű kéményre vonatkozóan. A számítás végeredménye 0,47 x E Ft A számításhoz szöveges magyarázat is tartozik, miszerint a kapott érték ½ évre vonatkozik.

Tehát a ½ évre esedékes díj 0,47 x 2800 Ft, azaz 1316 Ft.

Ennyi számlázható az első fél évre.

A Belügyminisztérium Önkormányzati Helyettes Államtitkárság állásfoglalásában nem ad felhatalmazást a TŰZKER IMP Tüzeléstechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Bt-nek, hogy a szilárd- és olaj tüzelőanyagokkal üzemeltetett tüzelőberendezéseket kiszolgáló égéstermék-elvezetők évi 2 alkalommal végzendő ellenőrzés díját egyszeri számlázással, az év első felében szedje be.

Kérésemre Patocskai Ibolya jegyzőasszony állásfoglalást kért a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól a vitatott számlázás kapcsán. Az állásfoglalás ide vonatkozó megállapításait szó szerint idézem:

„ A Rendelet 3. § (3) bek. Szabályozza a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának gyakoriságát. E szerint az égéstermék-elvezető ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását a közszolgáltató a tüzelőanyag fajtájától függően szilárd- és olaj tüzelőanyagokkal üzemeltetett tüzelőberendezéseket kiszolgáló égéstermék-elvezető esetében évente 2 alkalommal végzi el.

Az Ör. Melléklete tartalmazza a kéményseprő-ipari közszolgáltatónak fizetendő szolgáltatási díjtételeket. Álláspontom szerint nem egyértelmű, hogy az itt feltüntetett díjak egyszeri szolgáltatásra vagy a 2013. évben elvégzendő szolgáltatásokra vonatkoznak.”

Miért is kell elnézést kérnem? Mert nem egyértelmű a szolgáltató díjtáblázata? A félreértések elkerülése végett, nekem kellett volna a szolgáltató díjtáblázatát egyértelművé tenni? A díjtételeket nekem kellett volna kirészletezni, hogy azok szolgáltatásra vagy adott időszakra vonatkoznak?

Ennyit a tényekről, a tévedésekről, a helyreigazításról, a pontosításról! A szolgáltató pontosan annyi díjat számlázott ki amennyi jár, de előre az egész éves díjat beszedte. Ennek egyetlen előnyét fogjuk látni, ha lesz rezsicsökkentés a második félévben, könnyedén kiszámoljuk a visszafizetendő összeget.

Kérem, pontosítsa díjtáblázatát a szolgáltató. Ne magyarázza meg hogyan lett a táblázatában

    • a 0,37 és a 0,80 ráfordításból 0,47,
    • az 1036 Ft és a 2240 Ft egy egység díjából 1316 Ft,
    • továbbá, hogy az „összesen fizetendő oszlop értéke” szolgáltatásra, vagy időszakra vonatkozik.

Nem kell elnézést kérni, mert zavaró adatokat tartalmaz a táblázat miközben a lényeg lemaradt. Már kibogoztam, kaptam hozzá segítséget.

Itt vidéken nagyon sok szegény ember van. Nem mindegy mit és mikor kell fizetni. Ezt a szolgáltató is nagyon jól tudja, tapasztalja. Hányszor kell visszamenni egy házhoz, hogy ne csak otthon találja a tulajdonost, de fizetni is tudjon?

Mi itt az önkormányzatnál számolunk, osztunk, szorzunk és keressük az olcsóbb, rugalmasabb szolgáltató.

A szokás hatalma itt is működik: egy év, egy számla, egy kémény és a hozzá tartozó díj, még egy kémény…stb és már össze is adtam. Igen, ez a szolgáltató jobb árakat adott. Fogadjuk el! Szavazzuk meg! Hasonló lesz a számla, mit tavaly. Aztán jön a csodálkozás, mert az emlékezet mást mond. Elő a korábbi évek számláival, és elő a táblázattal, a határozattal. Mit számol? Mit adott össze?

Aztán duplán dolgozhat a szolgáltató, aki duplán dolgoztatja az önkormányzat apparátusát és másokat.

Dr. Bakó Mária Lujza
települési képviselő

Megjegyzés: A Kossuth rádió hírműsorában hallottam, hogy júliustól a rezsicsökkentés a kéményseprő-ipari közszolgáltatást is érinteni fogja.

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval