2020 logó Városok határok nélkül

Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 5 vendég böngészi
Városok határok nélkül PDF Nyomtatás E-mail
2022. augusztus 02. kedd, 19:26

Project „Comuni Senza Frontiere” / „Városok Határok nélkül” Projekt 

Bácsalmás város már több éve vesz rész a „Europe for Citizens” /Európa a polgárokért programban. Ebben az évben Granze (Olaszország) település szervezésében került sor egy 5 napos projekt lebonyolítására.

A „Városok Határok nélkül” projekt konkrét célja a polgárok uniós szintű demokratikus szerepvállalása, a polgári részvétel ösztönzése volt.

A projekt elsősorban a 18 éven felülieket célozta meg, de Bácsalmáson részt vettek pl. általános iskolás korú gyermekek is.

A projekt több szakaszból állt, jelen beszámolómban a partnerek olaszországi találkozójáról adok számot.

A találkozó Granze városában történt, melyen Bácsalmás 28 fővel képviseltette magát, köztük voltak önkormányzati hivatali dolgozók, horvát nemzetiségi önkormányzat tagjai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusok, sportegyesületek tagjai. Magyarországon kívül a romániai Seini és nagy örömünkre Bácsalmás testvérvárosa, a szlovákiai Nagymegyer vett részt.

Július 21-én hajnalban indultunk Bácsalmásról. Több órás utazás után érkeztünk meg Granze városába, ahol szívélyes fogadtatás várt, a szállodában a város polgármestere, Damiano Fusaro várt bennünket. Bagnoli di Sopra település főterét megtekintettük, majd a csodálatos festményekkel díszített önkormányzati üléstermet mutatták be. Aznap a közös vacsora után egyéb program már nem volt, csak a helyi szúnyogok bemutatkozása után a csípések ápolása.

Másnap 10 órakor került sor a konferenciára Granze városában a Villa ca’ Conti történelmi jelentőségű villa és gyönyörű parkjának megtekintése után. Minden delegáció bemutatta a várost, ahonnan érkezett. Mi is levetítettük Bácsalmás imázs filmjét, majd Poturak Laura angol nyelven röviden összefoglalta annak lényegét. A bemutatások után a granzei gyermekek átadták az általuk készített ajándékokat.

Az ebéd a Plébánia udvarán felállított óriási sátorban volt. A délután szabadprogram jegyében telt el, így delegációnk egy kis kirándulást tett a közeli tengerpartra.

Másnap zajlott a mini „Játék határok nélkül”, mely mindannyiunk számára óriási élmény volt.

A játékokat megelőzően mindannyian felvonultunk Granze utcáin, fergeteges zeneszóra és dobpergésre.

 

Olaszország 4 települése, Bácsalmás, Seini, Nagymegyer és a helyben tartózkodó ukrán menekültek csapata versenyzett. Delegációnként 10 fő játszhatott a különböző „vizes” számokban, a többiek a lelátóról szurkolhattak.

A versengésben Bácsalmás csapata mindent megtett, hogy jó helyezést érjen el, azonban a helyiek több évtizedes előnyével szemben nem volt sok esélyünk, a középmezőnyben végeztünk.

Másnap egész napos szabadprogram volt. Csapatunk nagy többsége a közeli Velencébe látogatott el, néhányan a tengerpartra.

Este a zárórendezvény újra a plébánia előtti téren volt. Ekkor adtuk át a település ajándékát a vendéglátóknak és a delegációknak, valamint átadtuk a bácsalmási gyermekek által a granzei gyermekek részére készített meglepetést.

Másnap reggel kicsit fáradtan, de élményekkel gazdagodva indultunk haza.

A projektről bővebb információ az alábbi oldalakon érhető el:

 

Patocskai Ibolya

jegyző

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval