2020 logó Népszerű volt a madármegfigyelő nap Bácsalmáson

Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 4 vendég böngészi
Népszerű volt a madármegfigyelő nap Bácsalmáson PDF Nyomtatás E-mail
2021. október 04. hétfő, 12:57

A Bácsalmási Sóstónál is sokan gyűltek össze, hogy bevezetést kapjanak a madárfigyelés alapjaiba. Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető beszámolója:

Az Európai Madárfigyelő Napokat 1993-ban indította útjára a madártani szervezetek világszövetsége, a Birdlife International. Az október első hétvégéjén évente megrendezett eseménysorozat itthon is népszerű.

Október 2-án délelőtt kellemes őszi időben a bácsalmási Sóstónál is sikeres volt az Európai Madármegfigyelő Nap, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei helyi csoportja és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezett meg.

Az élénk szél ellenére igen jelentős madárvonulásnak lehettek szemtanúi a programra kilátogatók az egyébként szinte teljesen száraz tavon és környezetében. 52 érdeklődő érkezett Bácsalmásról, Madarasról és Bajáról.

A megfigyelők összesen 45 madárfaj, 680 példányát észlelték. A leggyakoribb fajnak ezúttal a seregély bizonyult, melyből több mint 300 példányt figyeltek meg. A természetismereti túra során helyi érdekességek is távcső elé kerültek, így a résztvevők láthattak héját, kékes rétihéját, erdei szürkebegyet és kabasólymot is.

A tó körüli madármegfigyelő sétát madárgyűrűzési bemutató színesítette, amit Zomborácz Soma és Moravcsik Henrik madárgyűrűzők prezentáltak.

A résztvevők megismerkedhettek a Sóstó élővilágával, természetvédelmi kezelésével, valamint a régóta kutatott madárvonulás természeti jelenségéről is hallhattak érdekes információkat.

Tamás Ádám, természetvédelmi őr

A fotókat köszönjük György Renátának!

 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval