2020 logó Téli közlekedés veszélyei négy szemszögből

Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 7 vendég böngészi
Téli közlekedés veszélyei négy szemszögből PDF Nyomtatás E-mail
2016. január 28. csütörtök, 13:59

A téli közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet az az előadás, amelyre 2016. január 21-én a Kulturális Központban került sor, és amely a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság által szervezett előadás-sorozat második része volt. Az első rész a téli tüzelés veszélyeivel foglalkozott. A figyelem-felkeltő, tájékoztató célzatú előadás a szerény nézőszám ellenére nagyon színvonalas volt. Buduczki Mihály BÖTP elnök bevezetője után Gömöri János vezetéstechnikai oktató előadása a megelőzésről szólt, hogyan kell a járműveket felkészíteni a téli időjárási viszonyokra, a járművezetőknek milyen teendői vannak elindulás előtt, majd vezetéstechnikai tanácsokat adott a síkos, jeges, havas utakon való közlekedéshez. A második előadó Dózsai Róbert BÖTP szolgálat parancsnok volt, aki a tűzoltók szempontjából mutatta be a téli közlekedés veszélyeit, külön hangsúlyt fektetve a hibrid autók baleseténél felmerülő különleges mentési technikákra, és azokra a teendőkre, amelyek kényszermegállás, autóban ragadás esetén szükségesek.

A rendőrség részéről Gedovics Zoltán főtörzszászlós, a Bajai Közlekedésrendészeti Osztály munkatársa tartott prevenciós jellegű előadást. Kiemelte az egyes mobiltelefon applikációk hasznosságát, és azt, hogy a GPS tényleg csak segítség legyen a tájékozódásban, a vezetőnek mindig legyen alternatív útvonalterve is. A negyedik előadó Sinka József OMSZ mentőápoló volt. Előadásának központi témája: Merjünk segíteni! Elmondta, ha mégis bekövetkezik egy közúti baleset, hogyan hívjunk mentőt, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, melyik fajta baleseti sérülésnél milyen ellátási technika szükséges.

Az előadás-sorozat következő témája a szabadban, illetve a zárt kertekben történő égetés szabályai. Március folyamán kerül megrendezésre, mivel akkor lesz aktuális a tavaszi égetés. A harmadik részben az állandó előadók, Dózsai Róbert és Sinka József mellett várhatóan Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre is részt vesz. Fontos lenne, hogy ezeken az előadásokon a lakosság közül minél többen részt vegyenek, és megismerjék azokat a hasznos információkat, amiket az adott témakörben az előadók nyújtanak. A márciusi előadáson például megismerjék az égetés szabályait, mivel a szabálytalan égetés miatt magas, akár több százezer forintos bírság is kiszabható.

Schafferné Baumhakl Tímea



 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval